Falafel
Nova tuđica, tačnije arabizam koji – ovog
puta – stiže iz Izraela.
Ali, da počnemo od početka. U pitanju je arap.
plural falafil od
filfil (i fulful),
što na ovom jeziku znači biber. A
budući da biber dolazi iz Indije, njegovo
prvobitno ime je staroindijsko – pippali.
Na zapad treba da je dospeo, pod
nazivom peperi, nakon
indijskog pohoda Aleksandra Makedonskog (325.
godine pre n. e.). Najpre je korišćen u medicinske
svrhe; protiv bolesti očiju i bolova, kao
i za bolju probavu. A od 1. veka n. e. pod
(lat.) imenom piper sve
više ulazi
u rimsku kuhinju.
Ovaj tada veoma skupi začin uvožen je u velikim
količinama preko arapskih trgovaca.
Poreklo jela kojem je biber dao svoje ime
je nepoznato i kontroverzno (što se, inače,
može reći za veliki broj jela uopšte). Smatra
se da je veoma staro i da je nastalo u Egiptu
(tamo se, u kairskom dijalektu naziva i ta’miya),
odnosno da su ga, najverovatnije, jeli hrišćanski
Kopti u vreme (bezmesnog) posta. A zahvaljujući,
opet, aleksandrijskoj luci, i jelo i ime »izvezeni«
su u ostala područja Bliskog istoka, gde su
leblebije, od kojih se, inače, najčešće spravlja,
zamenile prvobitni egipatski bob (koji i dalje
istrajava u Egiptu, naročito na selu). Poneki
vezuju početke falafela i za faraonski Egipat
ili, čak, indijski supkontinent, kao što je
dosta popularno i mišljenje da njegovo poreklo
treba tražiti pre na prostoru Libana i Palestine.
Danas falafel pripada svim kuhinjama na Bliskom,
delimično i na Srednjem istoku, i u severnoj
Africi. A u Izraelu ima čak status nacionalnog
jela. Tu je, krajem 19. i početkom 20. veka,
kao lokalno arapsko-palestinsko jelo, »adoptirano«
od strane istočnoevropskih jevrejskih useljenika,
a u želji da se oslobode svoje evropske prošlosti
i da se identifikuju sa lokalnim datostima
Palestine na koje su gledali kao na odraz
mitsko-biblijskih prilika. Inače, rasprave
o poreklu falafela ponekad prelaze u političke
diskusije o odnosu između Arapa i Izraelaca.
U Izraelu je, međutim, prešao etničke i verske
granice i u njemu uživaju svi delovi društva.
Smatra se da je, posredstvom Izraelaca, dospeo,
negde sedamdesetih godina minulog veka, u
Evropu i Ameriku. U nekim zemljama je toliko
popularan da ga je prihvatio i McDonald’s
servirajući ga pod imenom McFalafel. Na Bliskom
istoku muslimani ga, u vreme Ramazana, jedu
za iftar. I dalje je popularan kod Kopta koji
ga za verske praznike spravljaju u velikim
količinama. Prepoznat je brzo i među vegetarijancima
kao alternativa mesu, pa su se u uličnoj prodaji
pojavili i veggie burgers kao zamena
za (inače u mnogim evropskim zemljama veoma
popularni) turski döner kebab.
Kod nas se falafel pojavio tek nedavno i to,
zasad, samo u nekoliko lokala u gradu. Nalazimo
ga, inače, u Jevrejskom kuvaru Dijamante
Beraha Kovačević (iz 1992.
godine), a u priloženom Rečniku manje
poznatih reči jelo se ovako
opisuje: »male okrugle ćufte od leblebije
i začina (arap.)«. Pripremaju se, uglavnom,
ovako: prethodno potopljene leblebije (ili
bob, a mogu se i pomešati) se samelju i toj
masi se dodaju beli i crni luk, peršun, samleveno
seme korijandera, kumin, aleva paprika, so,
biber (uz druge začine, brašno i prašak za
pecivo). Od dobro izmešenog testa mokrim rukama
se oblikuju kuglice veličine oraha i prže
u dubokom i toplom ulju dok ne dobiju zlatastu
boju.
Falafel se može servirati bez dodataka (kao
meze), ali je uobičajenije da se stavlja u
lepinju (koja se naziva pita), preliva tahinom
(veoma popularna vrsta sosa od mlevenog susama)
ili humusom (takođe popularna vrsta sosa od
leblebija), uz dodatak raznovrsne sitno iseckane
salate, turšije i maslinki.
Otkud u svetu tolika popularnost ovog prastarog
jela? Razloge za to svakako treba tražiti
u visokom procentu proteina same leblebije
i odsustvu holesterola. I to nije sve; ključni
hranljivi sastojci su još: kalcijum, gvožđe,
magnezijum, fosfor, potasijum, cink, bakar,
mangan, pa vitamini iz grupe B, vitamin C,
kao i beta karotin. U pitanju je, očigledno,
ne samo veoma ukusna već, zaista, i zdrava
hrana, pa falafel često ulazi i u dijetalnu
ishranu (s tim što konzumiranje leblebija
u većim količinama i u dužem vremenskom periodu
nije preporučljivo), a zbog svojih rastvorljivih
vlakana ceni se i kao efikasno sredstvo za
snižavanje holesterola u krvi. Pa još, leblebije
ni ne nadimaju (poput drugih leguminoza).
 |
|
Olga Zirojević |
 |
|