Početna stana
 
 
 
     

 

Skup na Brdu kod Kranja

Pet meseci nakon što su postigli sporazum o arbitraži u sporu oko graničnih pitanja i saradnji u procesu evropskih integracija, slovenački premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor organizovali su zajedno neformalni skup lidera zemalja zapadnog Balkana i EU na Brdu kod Kranja. Skupu nisu prisustvovali predsednik Saveta EU Herman van Rompaj i ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, koji ovog semestra predsedava Savetom ministara EU, kao ni predsednik Srbije Boris Tadić. Komesar za proširenje EU Štefan File otišao je nešto ranije, pa su organizatori bili prinuđeni da skrate agendu.
Mediji su požurili da izveste o debaklu skupa na Brdu kod Kranja, a radost koja je u Srbiji zavladala zbog toga što Hrvatska i Slovenija nisu uspele u svojoj nameri ne može se prepričati.
Stvarni dometi skupa ostali su u drugom planu. Slovenija, kao članica EU, obećala je pomoć svim prisutnim zemljama u procesu evropskih integracija. Hrvatska, koja je pred završetkom pregovora o članstvu, podelila je prevode acquis communautaire (evropska pravna stečevina, u nedostatku boljeg prevoda). Crna Gora, Albanija i Makedonija saglasile su se o značaju jačanja stabilnosti na jugu Balkanskog poluostrva. Bosna i Hercegovina je potvrdila želju da što pre dostigne nivo kontrole granica potreban za relaksaciju viznog režima EU (takozvanog Šengenskog prostora). Kosovo je prvi put na jednom regionalnom skupu nastupilo ravnopravno s ostalim zemljama. Kosovski premijer Hašim Tači izneo je viziju budućnosti koja nije značajno različita od budućnosti suseda.
Izostanak predsednika Srbije, najveće zemlje zapadnog Balkana, bio je primetan.
Slovenački premijer Pahor dva puta je dolazio u Beograd u pokušaju da dogovori kompromis koji će biti prihvatljiv i za Srbiju i za Kosovo. Činjenica da u tome nije uspeo otvorila je pitanje da li Srbija, koja je krajem prošle godine učinila značajne korake ka Evropi, uključujući i podnošenje kandidature za članstvo u EU, sada ponovo klizi u (samo)izolaciju. Interesantno, kad god se postavi to pitanje, bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica oseti potrebu da saopšti javnosti nešto snažno.
Zvanični Beograd ponudio je objašnjenje da bi odlazak predsednika Tadića u Sloveniju implicitno značio priznanje nezavisnosti Kosova. Možda je to tačno i možda je suviše rano da predsednik Tadić bude viđen sa predstavnicima Prištine, ali žurba
 
Zorka Cerović
ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i njegovih saradnika da izraze zadovoljstvo time što je Srbija odbranila svoju poziciju odsustvom predsednika Tadića sa regionalnog skupa na kojem je, po svemu sudeći, trebalo da bude glavni gost – izaziva podozrenje. Zar najviši predstavnici Srbije ne umeju ništa bolje nego da se ne pojave?
U domaćoj javnosti postignut je prećutni konsenzus da je Kosovo zamrznuti konflikt. To, međutim, ne bi trebalo da obavezuje Srbiju da se i sama zamrzne. U Beograd nisu stigli prevodi acquis communautaire koje je bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader obećao prošlog maja. O njihovoj vrednosti u novcu ima različitih ocena, ali vreme potrebno da se prevede i izvrši pravna redakcija 100.000 stranica teksta nije malo. Čak je i albanski premijer Sali Beriša rekao da mu hrvatski prevod odgovara.
Opterećena prizmom Kosova, Srbija već neko vreme na svaki dobar korak u odnosima sa susedima vuče dva pogrešna. Zahvaljujući tome, neprestano trpi kritike od vodećih evropskih zemalja i SAD, i polako od subjekta u balkanskim razmatranjima postaje objekat. Ideja Slovenije i Hrvatske za sazivanje skupa na Brdu kod Kranja bila je da svi uključeni u dijalog o budućnosti zapadnog Balkana u meri u kojoj žele i mogu da učestvuju. Pošto smo se toliko obradovali neuspehu naših jedinih partnera u tom dijalogu sada je prirodno da ponudimo alternativu.
Postoji jedna logička zakonitost koju neki možda ne shvataju: da bi neko bio lider mora da učestvuje u procesu; takođe, da bi bio priznat kao lider, drugi moraju da učestvuju s njim.
  Bojan al Pinto-Brkić
 
Jednostrano proglašena celovitost Srbije
1-30. 04. 2010.
     


Danas

 
 
 
 
Copyright © 1996-2010