Agrikultura
Zdrava ishrana
stanovništva
Nedavno najavljen konkurs za uređenje
beogradskih pijaca izaziva pritajenu strepnju.
Navika na česte podvale neodoljivo nam nameće
pomisao »eto, hoće da nam ukinu i pijacu« i
da nas nateraju u šoping molove, u skupoće tajkunskih
monopola, iza brda nam se valja nova prevara,
ponovo urota protiv nas građana. I lanac nepoverenja
sa pijaca počinje da se pomera ka brojnim pitanjima
tekućeg urbaniteta pod najavom da je »apsolutno
nedopustivo da lokacija pijace ima ovakvo ekonomski
neracionalno iskorišćenje« gde prividna racionalnost
prikriva krađu i redukciju. Pitanja se tada
kreću i ka budućnosti »zdrave ishrane«, a potežu
odjednom nedoumice oko snabdevanja grada, urbanog
metabolizma u liku dopreme hrane u grad, urbano-ruralnog
kontinuuma, veza i prožimanja, kontradikcija
i suprotnosti urbanog i ruralnog, tradicija
i vizija.
Budućnost
zdrave hrane
Kako doseljavanja u Beograd i
u velike gradove ne jenjavaju, selo se prazni
i brojni se parametri urbanog metabolizma transformišu.
Nimalo zanemarljivi tranzicioni procesi, u stvari
od centralnog značaja, pitanja vlasništva i
kontrole oko privatizacije njiva sa nasleđem
skorijim i davnašnjim, duboko su urezani u tokove
kulture. Očigledno nepravedna privatizacija
utemeljuje nepravdu zamenjenih kriterijuma,
gde se navodna proizvodna efikasnost kapitalizma
pretvara u grčevito očuvanje kontinuiteta nakaradnih
vrednosti. A nakaradnost poljoprivrede može
da se veže za duboke tragove svojevremenog oduzimanja
zemlje od ljudi i kultura vekovima navikavanih
na život uz njivu i njene ritmove i cikluse,
pa ograničenja »seoskog maksimuma« od deset
hektara po domaćinstvu kada se u svetu smatralo
osamdeset hektara kao optimalno, a sve u korist
poljoprivredno industrijskih kombinata, sada
otkupljivanih od tajkuna radi špekulacije i
pojave »novokomponovanih Dunđerskih«. Proces
u kojem nasleđe, pored očiglednog, ima brojne
neočigledne iskaze duboko urezane kao kulturne
obrasce.
Pri svemu tome pitanje zdrave ishrane i »sveže
hrane« iskrsava kao aspekt ekologije grada,
a praćenje putanje hrane u urbanom metabolizmu,
putanje »od njive do trpeze«, sagledava ekološke
okolnosti urbanih konfiguracija. I načina na
koji hranljive stvari potrebne organizmu za
reprodukciju: belančevine, ugljeni hidrati,
kompleks hranljivih materija, u žitaricama,
povrću, voću, šećeru, u mesu životinjskog i
ribljeg porekla, materije razmeštene u prirodi
u različitim oblicima, na različitim razdaljinama
i sa različitom pristupačnošću, stižu do mesta
konzumiranja – »do trpeze«. Proizvodnja, način
dopreme, metodi pripremanja jela, kao kompleksan
sistem ishrane sa jasnim prostorno/funkcionalnim
odrednicama proširuje se i na objašnjenja vezana
ne samo za pojam zdrave ishrane, nego i za mnogo
širi koncept kulture ishrane, uslovljenosti
koje oblikuju potražnju hrane, atraktivnost
i ukuse, apetite i mnoštvo drugih kulturoloških
specifičnosti. Sada dodatno transformisanih
kako nakaradnom tranzicijom, pa još i prodorom
novih tehnologija oblikovanja kolektivne svesti
i kulture, »brendiranja« i podsticanja potražnje
nasilnom proizvodnjom želja. Danas tokovi snabdevanja
hranom nisu u neprekidnom kontinualnom lancu
već su podložni mnogobrojnim oscilacijama po
više osnova. S jedne strane, tržište je podložno
nejednakoj potražnji tokom godine, a oscilacije
su uslovljene promenljivošću ukusa, stilova
života, mode u ishrani i slično. Promene mogu
biti vezane i za pogodbe, ugovore i dogovore,
postupke utvrđivanja cene između proizvođača,
prodavaca i distributera. Stalno licitiranje
pri svakoj karici u lancu unosi nestabilnosti,
ali je i osnov vitalnosti sistema dok, s druge
strane, stalnost utvrđenih odnosa u lancu, dogovoreni
uslovi razmene iz arsenala monopolističkih instrumentarija,
mogu da budu u mnogim situacijama klice atrofiranja
sistema.
Dolazeća
kriza gladi
I pored upozorenja o dolazećoj
krizi gladi u siromašnim zemljama, kombinovano
sa energetskom krizom širom sveta, o posebnoj
krizi gladi se manje govori nego o krizi banaka.
Cene pšenice, kukuruza i pirinča su se udvostručile
i utrostručile i evidentno je da će ekonomski
rast prestati u mnogim zemljama i da će se politička
stabilnost poremetiti. Razlozi su pored substandardne
produktivnosti u manje razvijenim zemljama i podsticaj
razvijenih da preorijentišu proizvodnju na biogoriva
što je najviše pogodilo siromašne. Ministarstvo
poljoprivrede Kine donelo je specijalni državni
program kojim se podstiču kineske kompanije da
kupuju poljoprivredno zemljište u inostranstvu.
Naslućujući da delu sveta preti glad, Kina povećava
bezbednost u hrani i garantuje isporuke prehrambenih
proizvoda iz drugih zemalja. Tako na imanju kod
Leskovca povrtari Kinezi uzgajaju u dve »zelene
kuće« i 16 plastenika kineski i naš krastavac,
razne vrste salata, luk, šargarepu, paradajz,
papriku, lubenice, kao i jucu, koja podseća na
našu blitvu. A kao primer za ugled komšijama sa
zapostavljenim njivama i zapuštenim baštama.
Mimo iskustava siromašnih zemalja, razvijeni imaju
nešto drugačije zahteve, jer je povećana produktivnost
zemljišta praćena zahtevima za proizvodnjom kvalitetnije
hrane. Poboljšanja produktivnosti po radniku su
u tim zemljama beznačajna jer već sada jedan radnik
u modernoj i razvijenoj ekonomiji (V. Britanija,
SAD, Holandija) proizvodi hrane za 70 i više stanovnika,
a poljoprivreda zapošljava manje od 4% radne snage,
te se ne
|
mogu očekivati dalja poboljšanja u produktivnosti
merenoj na stari način. Ali se mogu očekivati
poboljšanja kvaliteta proizvoda, i po
listi prioriteta ona bi se vrednovala:
– »zdrava« hrana, sveža i raznovrsna,
uz razvoj kulinarskih kultura (gastronomija),
estetika kultivisane okoline, pejzaža,
etika u stočarskoj proizvodnji, ekološka
unapređenja, trajno očuvanje prirodnih
potencijala, poboljšanje kvaliteta života
na selu, minimalna upotreba hemijskih
sredstava, energije i slično. Kvalitetna
ishrana, pored zahteva za svežinom kao
zdravstvenog aspekta, podrazumeva raznovrsnost,
što je posebno značajno kada se uzmu u
obzir različite potrebe uzrasta i pola,
fizičke aktivnosti kojima se ljudi bave,
njihova zdravstvena stanja, zatim kulturološke
uslovljenosti i gurmanski zahtevi. Kvalitet
namirnica biljnog porekla zavisi od prirodnih
činilaca i od primene agrotehnike, ali
je značajna osobina ovih namirnica njihova
zrelost i svežina, pri čemu zahtevi za
kvalitetom podrazumevaju potrošnju kada
su zreli (bez veštačkog sazrevanja) i
neposredno po ubiranju. Na hranu životinjskog
porekla, pored vrsta životinja, utiče
način života, ishrane, tova životinja:
hrana je boljeg kvaliteta ako su
|
|
 |
 |
|
Sveža
hrana – osnova ishrane
|
 |
|
U našim
uslovima još uvek je
uobičajeno da se svežim
voćem i povrćem, a oni
su osnova dobre ishrane,
stanovništvo snabdeva
sa »seljačke« pijace,
ma koliko ona bila uslovljena
nakaradnostima sistema
koji smo preživeli i
nasledili. Tradicionalni
vidovi snabdevanja uglavnom
ekstenzivne poljoprivrede,
nasleđene iz predindustrijskog
perioda, znatno su oblikovani
i prinudnom industrijalizacijom
i prikladnim urbanim
razmeštajem oko šeme
pijačnog grada i pijace
u raznim oblicima. Predindustrijski
odnosi čine pijacu centralnim
ili veoma važnim elementom
urbaniteta, dok se formiranjem
distributivnih centara,
specifičnih čvorišta
u robnim tokovima, »kvantaša«
u koje hrana svakodnevno
stiže »na veliko« i
u kojima se preprodaje
trgovcima »piljarima«
vlasnicima prodavnica
na pešačkoj distanci
od svakog doma, usložnjavaju
već komplikovane odnose.
Distribucija mesa i
nekih drugih proizvoda
čini sliku još kompleksnijom
u savremenim uslovima
i mogućnosti proste
pijačne prodaje, pojavljuju
se kontrole tokova od
strane kompleksnijih
organizacija i snabdevačkih
mreža centralnih snabdevača
i lokalnih samoposluga,
gde počinje problem
posredničkog mešetarenja
nekontrolisanog od građana.
I dolazimo do početne
teme razmatranja prikrivene
prevare.
|
 |
|
|
|
životinje u prirodnim uslovima ispaše. Unapređenja
u proizvodnji mleka uključuju rad na selekciji
stočnog fonda, odnosno rasnog sastava krava, ovaca,
koza, da bi se postigla što bolja proizvodnost
muzara i što bogatiji sastav mleka, ali i bolja
prilagođenost prirodnim i drugim uslovima uzgoja;
rasplodu, zdravlju i dužem životu. Ali pored tokova
distribucije, od ogromnog su uticaja prostorni
činioci razmeštaja, ali i klima i prirodni uslovi
podneblja, topografija terena, flore koja se koristi
kao ishrana stoke (pašnjaka) i drugi činioci.
Kada je u centru Rima 1986. godine otvoren prvi
Mekdonaldsov restoran kao simbol dolazeće »brze
hrane« istovremeno su građani Rima inicirali kontraprojekt
»spora
|
hrana« (slow food), pokret koji je preuzeo
odgovornost da očuva baštinu hrane i recepata,
tradiciju i kulturu ishrane, da utemelji
koncept ekogastronomije, da se zaštiti
biodiverzitet snabdevanja hranom tako
što će se na pijacama podržati proizvođači
tradicionalnih proverenih i raznovrsnih
lokalnih kultura, a sve spajajući zadovoljstvo
i odgovornost. Vodeće ličnosti pokreta
Karlo Petrini i Masimo
Montanari pokrenuli su i gastronomski
univerzitet, pokret ima na stotine hiljada
članova u 132 zemlje. Naravno, u svest
dopire činjenica da je latinska reč »agrikultura«
svojevremeno prevedena u kovanicu srpskog
jezika »poljoprivreda«, sa nijansiranom
razlikom kultivisanja polja koje uključuje
očuvanje pejzaža, ekologiju ali i gastronomske
aspekte, naspram poljoprivrede i agroindustrije
čija značenja naginju redukcijskom i pukom
kvantitativnom povećanju prinosa.
Danas je zahtev za kvalitetnom ishranom
stanovništva grada svakako deo sveobuhvatnog
problema ishrane stanovništva sveta. Porast
ljudske populacije očigledno se neće zaustaviti,
pri tom rapidno rastući megagradovi ne
olakšavaju problem. Površine zemljišta
po stanovniku potrebne za ishranu teško
da ostavljaju mesta za proizvode kao što
su duvan, kafa i pivo, luksuzni proizvodi
i proizvodnja vlakana za tekstil, ulja,
boje i slično. Činjenica je da će biti
potrebna povećana proizvodnja sa istih
površina ili će biti neophodno proširivanje
zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.
(Nekonvencionalni izvori ishrane, na primer
uzgoj ribe ili algi u moru, za sada ne
pružaju izglede za masovniju zastupljenost.)
Problemi se javljaju
|
|
 |
 |
|
Ishrana
beogradskog stanovništva
|
 |
U
mirnim periodima u
Beograd su sa svih
strana dovožene najraznovrsnije
namirnice. »Kroz varoš
su pored karavana
kamila sa tovarima
kafe, salepa, leblebija,
paprika, duvana i
začina ozgo od fišeklije
ulazili Užičani kiridžije
u pelengirima, sa
svojim sitnim konjićima
natovarenim kačicama
sa kajmakom, smokom,
pastrmom, slaninom
i kozjim lubinama.
Savom i Dunavom, s
proleća kako se otvori
plovidba, u Beograd
su pristizale lađe
iz Austrije sa belim
brašnom ‘mutmel’,
kašom (grizom), kvascem,
pirindžom, sočivom,
taranom, čajem, vanilom,
rokčićima, cigurom,
bademom, biberom,
suvim grožđem, pivom,
rumom, likerima, šampanjerom,
čokoladom, pomorandžama
i limunovima, zejtinom;
uvožena je guščja
mast, loj, sardina
a i sveža riba, salama,
šećer i drugo. Savsko
pristanište je bilo
puno bosanskih lađa
kojima su donošene
jabuke ‘solarice’.
Povrćem i mesom Beograd
se snabdevao iz okolnih
sela. Velika pijaca...
na njoj je uvek veoma
živo. Namirnice su
prodavane bez reda,
na prostrtim asurama
ili džakovima. Tu
su bila brda belog
i crnog luka, paprika,
pasulja, krompira,
krastavaca, paradajza
i kupusa koje su donosili
srpski seljaci. Međutim,
buter, mast i fino
povrće, prodavale
su samo zemunske prodavnice.
Orijentalne poslastičare,
koji su bili Turci
ili naše stanovništvo
poreklom iz južnih
krajeva, postepeno
su potiskivali novije
zanatlije, ‘švajceri’
koji su u svojim ‘konditorajima’
pravili i prodavali
poslastičarsko pecivo,
torte ‘hudožestvene’
kolače za zdravlje
i dobru čokoladu,
sladoled, razne likere
i slatka pića. Proizvodnjom
alkoholnih pića bavili
su se Jevreji, tucanjem
kafe Jermeni, Italijani
su bili vešti uljari,
a Francuzi odlični
kuvari.«
|
 |
|
Srebrenka
Knežević
(iz Godišnjak grada
Beograda, knj.
V, 1958)
|
 |
|
|
|
sa genetski modifikovanim vrstama u poljoprivrednoj
proizvodnji (semena i životinja) preteći ozbiljnim
napadom na biodiverzitet.
Trenutno se smatra da je oko polovina radno aktivnog
stanovništva sveta zaokupljeno proizvodnjom hrane.
Procenat ljudi zaposlenih oko ishrane, kao i procenat
porodičnog budžeta za ishranu se smanjuje što
je zemlja razvijenija, bez obzira na to što se
otvaraju nova radna mesta oko prerade, transporta,
marketinga i distribucije artikala ishrane, što
sve utiče na kvalitet, ali proporcije stanovništva
zaokupljenog ishranom utiču i na obrasce urbaniteta.
Pri tom, proizvodnja krmnog bilja (oko 85% biljne
proizvodnje se koristi kao stočna hrana) zajedno
sa uzgojem stoke čini u razvijenim zemljama preko
dve trećine ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje.
Veoma veliki hranjivi deo stočne hrane nađe se
u stajnjaku i osoki što čini prirodno đubrivo
za obogaćivanje plodnosti zemljišta. Ali zbog
male koncentracije hranljivih materija a velike
mase, transport balege na udaljenost veću od 1
km ekonomski je teško opravdan, a preko 3 km sasvim
neopravdan. Stoga fabrike mesa, kao velika tovilišta
svinja i goveda, ispuštaju balegu u vodotokove
što je ekološki neprihvatljivo. Bez obzira na
opravdanost reciklaže veličina poseda i radne
jedinice porodičnog gazdinstva mnogo je prihvatljivija
od industrijskog pogona sa industrijskom organizacijom
rada.
Novo značenje
agrikulture
Uvođenjem ideje reciklaže
pojam agroindustrije se indirektno zamenjuje pojmom
agrikulture. U pojmovnom smislu to bi značilo
da efikasnost i racionalnost u suštini veštačkog
biosistema poljoprivrednog gazdinstva podrazumeva
maksimalnu reciklažu. Razlikuje se od sistema
koji ima prekide kruženja materije i kojim se
povećava input, a smanjuje proizvodni potencijal
zemljišta, stvarajući istovremeno ekološke probleme
koji
|
su implicitni industrijskom
tipu poljoprivrede. Uz to, efikasnost
proizvodnje stočarskog pogona u industrijskoj
organizaciji rada je u tovilištima, proizvodnji
jaja i reprodukciji u peradarstvu. Zahtevnije
faze proizvodnje, kao što su reprodukcije
sisavaca i muža, zahtevaju individualni
tretman stoke i lični a ne mehanički odnos
prema stoci, pri čemu je plantažna poljoprivreda
izvedena iz eksploatatorskog odnosa i
kao nasleđe kolonijalnih poduhvata.
Pojava novih urbanih konfiguracija i po
pitanju ishrane predočava značajnu ulogu
urbanizma, recimo poželjno je proizvodnju
krmnog bilja usmeriti na lošije supstrate,
a izgradnju usmeriti na manje bonitetna
zemljišta. Iako je teško u tržišnoj privredi
|
|
|
|
Joseph Mallord William
Turner, Peace
- Burial at Sea, 1842.
|
 |
nametati gledišta, instrumenti poreske politike
mogu da posluže i za prostorne racionalizacije.
Potrebno je odgovarajuće vrednovanje i poznavanje
problema. Tim pre što je i konzumiranje mesa u
ljudskoj ishrani veoma važno, meso sadrži proteine
najvišeg kvaliteta, mnoge mineralne elemente:
fosfor, gvožđe, bakar i dr., nešto vitamina i
masnoća, i stimuliše tokove digestivnih sokova.
Kalcijuma ima u mleku. Istraživanja govore da
u svetu ima dovoljno pašnjaka koji omogućavaju
da se krava, koja može da živi isključivo od trave,
nameće kao povoljnije rešenje uzgoja za ishranu.
Usmerenje na uzgoj krava uslovljava promene ka
racionalnoj ishrani i na potrošnju mesa – umesto
svinjetine i piletine preorijentacija na junetinu
i govedinu bi lakše obezbedila minimum 30 grama
|
mesa i 0,6 litara mleka dnevno po osobi.
Činjenica da je broj domaćih životinja
u svetu približno jednak broju ljudi,
čini brigu o ishrani stoke takođe veoma
aktuelnom. Pogodan prostorni razmeštaj
na razumnoj razdaljini od gradom pokrivenih
teritorija rezerviše površine za proizvodnju
hrane, za koje je poželjno da budu u što
prirodnijim uslovima (planinsko jagnje,
pastrmka potočara i slično). Zatim se
nižu komponente sistema, prikladno razmeštena
mesta prikupljanja proizvoda, tokova i
kanala distribucije, mesta prerade, pakovanja
i prodaje. Pri tom, rezervisane površine
kao vid intervencije nagoveštavaju da
pojedini aspekti ekologije teško mogu
da se prepuste regulativnim mehanizmima
sila ogoljenog tržišta. Kako lanac sistema
za snabdevanje hranom uključuje prostorno-vremensku
komponentu svežine hrane, podrazumeva
brzinu dotura na trpezu od trenutka branja
voća i povrća, odnosno klanja stoke i
živine, ulova ribe, u funkciji je saobraćajnog
sredstva (na primer, transport žive stoke
i problem mučenja životinja).
Kriza ishrane (u siromašnijem delu planete)
nije vezana samo za porast populacije,
nego i za problem da se najbolja zemlja
koristi za proizvodnju industrijskih sirovina
koje se izvoze u industrijski razvijeni
svet za devize kojima se plaća uvoz proizvoda
koje troši domaća elita. Takođe, danas
je raspoloživo manje hrane po glavi stanovnika
u svetu nego tokom depresije od pre 70
godina. Održiva proizvodnja u poljoprivredi
koja ne uzrokuje degradaciju zemljišta
vezana je za rotaciju/izmenu poljoprivrednih
vrsta i diverzifikaciju; za zatvaranje
ciklusa ishrane u što manjem obimu, upotrebu
otpadaka iz proizvodnje i potrošnje (kompost)
i ponovno unošenje ljudskog otpada kao
izvora đubrenja plodne zemlje. Primenu
veštačkih đubriva i hemijskih pesticida
svesti na minimum, pa čak i kompletno
zaustaviti; koristiti tradicionalne
|
|
 |
 |
|
Otkriće
žitarica i nastanak
grada
|
 |
|
Podsetimo
se da je grad nastao
u Mesopotamiji pre oko
pet hiljada godina baš
otkrićem žitarica, razvojem
metoda kojima je povećana
proizvodnja useva sa
hranljivim svojstvima
ali onih sa mogućnošću
čuvanja i transportovanja.
Održavanje hranljivih
svojstava za veoma dugi
period potpomoglo je
razvoj trgovine dok
se danas smatra da što
je standard života niži
u nekoj zemlji veći
je procenat žitarica
na svakodnevnoj trpezi.
U nekim delovima sveta
pirinač je osnovni artikal
ishrane, još je efektivniji
od pšenice jer se za
seme ostavlja 3–5% prinosa
naspram 8–15% za pšenicu.
Evolucijom civilizacije
i različitih urbanih
prostorno/vremenskih
konfiguracija zahteva
se da se hrana doprema,
ali i da se na neki
način čuva održavajući
hranljiva svojstva,
ukuse, arome, mekoću.
Konzervisanje hrane
ili odložena potrošnja
nasuprot svežoj hrani
na veoma prefinjen način
strukturišu urbani razmeštaj.
Robna proizvodnja i
tržišni uslovi odložene
prodaje uslovili su
i stvaranje zaliha,
ali i mnogi drugi momenti
su tražili odloženu
potrošnju (na primer,
opstanak gradova pod
opsadom, zatim ishrana
mornara u višemesečnim
putovanjima i slično).
Strategijski momenti
opstanka grada i ishrane
pri elementarnim nepogodama,
»gladnim godinama« koje
su u prošlosti devastirale
gradove, vezani su za
vremenske nepogode,
poplave i suše, uništenje
useva od insekata ili
biljnih bolesti, glad
su donosili i ratovi,
opsade gradova, prolasci
vojski i osvajanja...
stanovništvo je bežeći
u izbeglištvo i zbegove
gladovalo. Za »gladne
godine« se znalo još
u starom Egiptu u godinama
poremećaja u kojima
je izostalo plavljenje
Nila, zatim u srednjem
veku u Evropi i Rusiji
zbog nepogoda, suša
poplava i slično, poznate
su gladi u Irskoj, Kini
i Indiji krajem prošlog
veka, ali i u Sovjetskom
Savezu 1921–1922, pa
zatim 1932–1934. kada
su iz otpora prema kolektivizaciji
seljaci uništavali stoku.
Zatim je gladi bilo
tokom Drugog svetskog
rata u Grčkoj, i u Varšavi,
a 1947. u delovima Sovjetskog
Saveza bez obzira na
to što su te godine
izvozili žito iz drugih
oblasti. U svežem su
nam sećanju i gladi
pri opsadi Sarajeva
1990-ih.
|
 |
|
|
|
tehnike da se zaustavi erozija zemljišta; uz prestanak
daljeg zauzimanja zemljišta kroz irigacije velikog
obima ili putem podizanja nasipa/brana. Za proizvodnju
hrane, ali i za nove načine proizvodnje, značajno
je pomenuti genetsko inženjerstvo i biotehnologiju
koji se uspešno primenjuju pri tradicionalnoj
proizvodnji biosintezom (fermentacijom) uz pomoć
genetski konstruisanih mikroorganizama. Otvaraju
se pitanja na koji će način ovakve nove mogućnosti,
i na njima zasnovane nove tehnologije, u sprezi
sa primenom informatičkih pomagala, uticati na
obrasce ishrane a time i na načine prostornog
razmeštaja.
Male parcele
u urbanom tkivu
Da stanovništvo dođe do sveže
i kvalitetne hrane, naročito povrća i donekle
voća u kombinaciji sa rekreacijom, u vidu obrade
okućnice ili male parcele u urbanom tkivu,
|
odvajkada su postojali vidovi urbane
poljoprivrede. Iako može da izgleda paradoksalno
da ljudi u gradu gaje sopstvenu hranu
u vreme sve istančanije podele rada i
specijalizacije i diverzifikacije urbanog
društva, javila se aktivnost da se koriste
dvorišta za baštovanstvo (ali i terase,
staklenici, mali ribnjaci, kavezi). U
seoskim naseljima tradicionalna okućnica,
uglavnom povrtnjak i voćnjak, za sopstvenu
potrošnju. U današnje vreme, kada je omogućeno
navodnjavanje, podizanje staklenika, zatim
primena raznih grotehničkih mera, moguće
je na veoma maloj površini dvorišta i
kućne bašte ostvariti i nekoliko setvi
godišnje. Uz intenzivnu negu i pomoć nauke,
na ovakvim malim površinama od 2 do 3
ara moguće je postizati prinose voća i
povrća više nego što bi bilo dovoljno
za potrebe jednog domaćinstva za dnevnu
upotrebu (paradajz, šargarepa, peršun,
luk, krompir, pasulj i slično).
Zapažena je pojava kod nas u novim naseljima
oko solitera na »ničijoj zemlji« da ljudi
spontano upražnjavaju urbano baštovanstvo,
da samoinicijativno, mimo predviđene namene
površina, obrađuju delove teritorije koja
je namenjena obično za druge svrhe. Zvanični
urbanizam, kao i kulturološki trendovi
na našim prostorima, verovatno zbog negiranja
seljačke prošlosti koju smatraju ponižavajućom,
i želje većine stanovništva da se od nje
odvoji, nije priznavao ovu vrstu urbanog
baštovanstva. Za to vreme se u mnogim
razvijenim zemljama omogućava ljudima
da obrađuju deo zemlje površine 100–300
m2 na način takozvanog rekreativnog baštovanstva.
Za tu su namenu na posebnim mestima, pored
već postojećih na sopstvenim parcelama
uz kuće, predviđene površine dostupne
iz stambene zone, na pešačkoj ili biciklističkoj
udaljenosti od stana. Usamljeni primeri,
kao ekscentričnog Beograđanina doktora
agrikulture, da na imanju svojega dede,
u naselju Miljakovac, uzgaja koze na 30
ari placa, sa oko 50 koza kojima društvo
pravi i nekoliko jarića,
|
|
 |
 |
|
Konzervisanje
hrane u urbanom sistemu
|
 |
|
Konzervisanje
hrane je u funkciji
faktora prostor/vreme
u urbanom sistemu da
bi se prevazišle neizvesnosti
tržišnih oscilacija
i sezonskih neujednačenosti
(vremenskih prilika,
godišnjih doba) u tokovima
proizvodnje i potrošnje
hrane, i da bi se amortizovale
oscilacije u snabdevanju;
bilo je potrebno stvaranje
zaliha kao amortizera.
I oscilacije u ukusima
pod delovanjima mode
i u ishrani imale su
sličan efekat, te je
potreba za ravnomernošću
i eliminacijom neizvesnosti
i tom prilikom promovisala
metode koji bi obezbeđivali
kontinualnost snabdevanja.
Stvaranje zaliha je
neophodno iz brojnih
razloga ma koliko zalihe
bile neproduktivne kao
zamrznuti kapital. Uslovi
čuvanja hrane, ukoliko
se ona konzerviše, načini
njene prerade, utiču
na promene sadržaja
pojedinih hranljivih
materija što se naročito
odnosi na vitamine.
Recimo, mleko dolazi
kao sirovo, u prahu,
fermentovano kao jogurt,
kiselo mleko, pavlaka,
buter, sir i sl. Uslovi
čuvanja, kvarljivost,
bakteriološki sastav,
higijena dotura, transporta
i prodaje, značajni
su činioci od bitnog
uticaja i na prostorni
razmeštaj u urbanom
sistemu i determinante
urbane konfiguracije
Otkad se čovek nastanio
upražnjavalo se konzervisanje
hrane, to jest otkad
je prestao da bude prosti
lovac i skupljač. Poznati
su mnogi drevni načini
konzervisanja hrane,
na primer usoljavanje
mesa, dimljenje i sušenje
ribe, razni vidovi ostavljanja
turšije.
U mnogim državama različitog
stepena razvoja vlade
su zaokupljene proizvodnjom
jeftine hrane i popularnom
ishranom kao osnovom
socijalnog mira. Nisu
retki slučajevi i u
razvijenijim zemljama
da se tzv. javnom ishranom
poboljšava prehrana
školske i predškolske
dece, fabričkih radnika
i službenika. Tako izreka
»hleba i igara« (lat.
panem et circenses)
govori o drevnom pravilu,
koje su vlasti uočile,
da je za mir gradskog
stanovništva neophodno
zadovoljiti fiziološku
i psihološku glad, makar
i u najelementarnijem
obliku. Žitarice su,
na primer, u starom
Rimu uvožene čak iz
Ukrajine, preko Odese
do Ostije, luke na Sredozemlju,
da bi Tibrom bile doturane
do gradskih mlinova
i pekara, a narodu je
hleb deljen besplatno.
Gladijatorske igre su
obezbeđivale masovna
emotivna pražnjenja
navijačkih strasti.
|
 |
|
|
|
samo je indikacija mogućnosti. Takođe pokret vikendaštva
u nas ima kompleksne uzroke, ali je jedan od motiva
svakako i rekreativno baštovanstvo.
Brojni problemi agrikulture očigledno su nerešivi
bez kompleksnog sagledavanja veze urbaniteta,
gradskih pijaca i tokova snabdevanja u funkciji
zdrave ishrane stanovništva a sve zavisno od pristupa
da li je reč o poljoprivredi, agroindustriji ili
agrikulturi. Bez takvog celovitog sagledavanja
čitave tone papira potrošenih na »strategijske
studije« a uglavnom prepisivanja brojnih izveštaja
OUN-a i drugih svetskih agencija nikako nam nisu
od pomoći.
 |
| |
Milan
Prodanović |
|