Početna stana
 
 
 
     

 

Čardak

Doslovno znači kiosk na četiri svoda, zgrada na drvenim stubovima (»Čardak mu je od trides’t direka«). U pitanju je balkanski turcizam persijskog porekla (čar-četiri, taq-svod, luk u graditeljstvu). Dalje, to je lijepa, obično dvospratna kuća okružena bašćama, dvorac, ljetnjikovac (»Na čardaku, na visoku, / kraj džam pendžera«). Ovim imenom nazivala se i velika soba na spratu, sa lijepim vidikom, soba na kuli (U Mostaru bijela kula, / A na kuli bio čardak, / Na čardaku meki dušek«). Pa pokriven balkon ili soba većih dimenzija, a bez prozora. Čardak je bio sastavni deo većine manastirskih konaka južne Srbije i Makedonije. Služio je kao zaštita od žege, te se veći deo leta život odvijao u
njemu. U Srbiji se pod čardakom podrazumeva i sporedna zgrada ili trem (doksat),kaoi koš za kukuruz na stubovima (ponegde i u Vojvodini). U leskovačkom govoru čardak će dobiti i drukčija značenja; uz terasu na spratu (»Nema više onija čardaci na kuće, da se sedi i gleda«), to je i postelja na stablu (»Ako pastir napravi postelju na stablu, to nije tronj, nego je čardak«), ali i drvo sa rakljom za plastenje (»Idi iz štalu donesi on’j čardak«). Pod čardakom se, najzad, podrazumeva i stražarnica uz granicu u Vojnoj Krajini, istovremeno signalna postaja, iz koje se stanovništvu i vojnim posadama javljala opasnost od neprijatelja. Građena je na stupovima, gotovo
 
redovito od drva ili drugog otpornog materijala. Prilaz u nju bio je ljestvama, koje su u slučaju neposredne opasnosti stražari povlačili u čardak. Imao je puškarnice u stijenama i u podu. Izgradnja čardaka datira od vremena turskih prodiranja u XVI i XVII st., a čitav sistem čardaka uz granicu, koji su bili povezani međusobno i s pozadinom, organiziran je u XVIII i XIX st. Ovi čardaci su mnogo doprineli sigurnosti Vojne Krajine i bili su u upotrebi sve do kraja 1873. godine. I na turskoj granici je na sličan način bila organizovana služba osmatranja.
Među Vukovim narodnim pričama nalazi se i lepa bajka »Čardak ni na nebu ni na zemlji« (u savremenom beogradskom žargonu to je naziv za soliter). Po narodnom verovanju čardak je bio stanište zmajevima, vešticama, a ponekad i kraljevima.
I čardaklija što spada uz čardak (u pitanju jetur. prid. skovannaovimprostorima),ima, takođe, više značenja: velika soba na spratu sa dobrim vidikom; vinova loza (koja se penje oko kuće); graničar Vojne Krajine koji služi u čardaku,paotudai nadimak Čardaklija (Petar Novaković Čardaklija, diplomata ustaničke Srbije). A čardaklijski je, dalje, ono što pripada čardakliji (»O čokoću čardaklijskom«).
Čardak je nužno morao ostaviti tragove i u toponomastici, najviše ih ima u Bosni i Hercegovini, zatim u Crnoj Gori i Makedoniji (Čardakovac, Čardaci, Čardačani, Čardačane, Čardak, Čardaklija, čardačište).
Od nas treba da su ovaj turcizam preuzeli Mađari da bi, negde u XVIII veku, dobili svoju čuvenu čardu (krčma na drumu, gostionica na mađarskoj pusti,javlja se i u Vojvodini), a potom čak i svoju narodnu igru – čardaš.
U vreme Turaka čardaci su, osim za odmor, služili i za razne sastanke i razgovore, a u izvesnim mestima i kao uredi lokalnih esnafskih i državnih organa. U savremenom turskom jeziku to je drvored sa svodom; hodnik na svod, arkada; hladnjak, venjak, senica u vrtu,ali i provizorna koliba na plaži,dok je asma čardagi senica od vinove loze ili, kako bi mi rekli, čardaklija.
  Olga Zirojević
 
Mogućnosti raspleta krize
1-31. 05. 2009.
     


Danas

 
 
 
 
Copyright © 1996-2009