Početna stana
 
 
 
     

 

Konferencija za štampu advokata porodice novinarke Dade Vujasinović

U potrazi za istinom

Advokat Branislav Tapušković, uz podršku predsednice Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežde Gaće, predstavio je nove nalaze veštaka mr Vlade Kostića, dipl. inž. balistike, kojima se iznosi mišljenje: »Sa aspekta balistike i mehanike balističkog sistema predmetnog oružja smrt Radislave Vujasinović najverovatnije je uzrokovana delovanjem drugog lica. Svi najbitniji elementi ovog veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu, a naročito kada se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su formirali veoma tešku ranu kojom je leva ruka najverovatnije trenutno bila izbačena iz funkcije i usled čega je pokojnica bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem«.
Nažalost, odluka je nadležnih organa da nove dokaze treba ponovo da razmatra Krivično vanpretresno veće Okružnog suda. Tako se sve vraća na početak posle punih četrnaest godina, koliko već traje dilema u javnosti kako je zapravo izgubila život ova mlada, talentovana i istinoljubiva novinarka.
Nadežda Gaće je istakla da su ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića postala metafora stradanja u zločinačkoj vlasti Slobodana Miloševića. Predstavnici tužilaštva, vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović i okružni javni tužilac Zagorka Dolovac pozvali su predsednicu NUNS-a na razgovor povodom njene izjave date agenciji Beta o smrti novinarke Dade Vujasinović.
Insistiranje novinara i demokratske javnosti da se reši enigma oko ove tri zagonetne smrti u funkciji je težnje za uspostavljanjem normalne države i normalnog pravosudnog sistema, jer ako Srbija pretenduje da bude demokratska i pravna država, sa perspektivom priključenja EU, ona mora konačno da reši ova i druga ubistva s očitom političkom pozadinom.
  T. B. L.
 
1-31. 01. 2009.
     


Danas

 
 
 
 
Copyright © 1996-2009