Početna stana
 
 
 
   

Otvoreno pismo vlastima povodom dvadeset godina od genocida u Srebrenici

PROGLASITI 11. JUL ZA DAN SEĆANJA

Godina 2015. proglašena je godinom sećanja na genocid u Srebrenici. Svakog jedanaestog u mesecu NVO Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Savez antifašista Srbije, organizuju mirovne akcije u znak sećanja i podrške rodbini žrtava da pronađu i dostojno sahrane svoju decu, žene, muževe, roditelje i rodbinu, nastradale 11. jula 1995. godine u Potočarima.

Dvadeset godina od genocida u Srebrenici – Pamtimo!

Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici koji se smatra najvećim zločinom počinjenim na tlu Evrope posle II svetskog rata. Oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem okupirale su Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a, i uz vojnu, logističku i finansijsku pomoć režima Slobodana Miloševića, za samo sedam dana, prema zvaničnim podacima, ubile 8.372 osobe bošnjačke nacionalnosti. Porodice žrtava potražuju oko 10.000 ljudi. Ove mirovne akcije upozoravaju da u javnosti Srbije preovladava negiranje, poricanje i minimiziranje genocida u Srebrenici.

Prelazimo prag

Žene u crnom zahtevaju da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Evropski parlament je 2009. doneo Rezoluciju sa istim predlogom o kojoj će se odlučivati 7. jula ove godine. Aktivistkinje smatraju da je zahtev neophodan uslov priznanja i prihvatanja činjenice da se zločin dogodio „u naše ime“. Smatraju da je to dug ne samo prema žrtvama genocida već i prema našem ljudskom dostojanstvu. Neke od aktivnosti organizovane su zajedno sa kulturnim društvima iz Srbije i izvode se simultano sa mirovnim organizacijama iz Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine i Crne gore (Kotor). U okviru godine sećanja, 11. maja, održana je simbolička akcija u Beogradu, u Srebreničkoj ulici na Kosančićevom vencu, pod nazivom Prelazimo prag. Na ulici je postavljen prag na kojem se nalazila pločica sa upisanim brojem 8372. Broj je podsetio na broj žrtava i izvršeni genocid. Prelaskom srebreničkog praga izraženo je saosećanje sa žrtvama i odgovornost prema njima. Time se pokazalo da se ne ćuti o zločinu i da se prihvata istina sa kojom smo suočeni i koja je ostavila dubok trag u našim životima. Upozorenjem javnosti na nepristajanje i ravnodušnost prema zločinu pokazano je da jedino vraćanjem u prošlost možemo da gradimo budućnost bez zločinačkog tereta.

„Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala!
Žene u crnom, uz podršku Dah teatra, Autonomnog ženskog centra i Rekonstrukcije ženski fond, 11. juna, održale su akciju u ok­viru koje je predato Otvorena pismo Pred­sedniku Vlade Republike Srbije i Narodnoj Skupštini Republike Srbije pod naslovom „11. jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite“. Predsedniku Repub­like Srbije Pismo nije moglo biti uručeno jer pisarnica nije radila. Stajanje u crnom i ćutanje potpisnica/ka odvijalo se u parku ispred Predsedništva Srbije kada je napravljena i scenska akcija „Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala“. Održano je javno čitanje Otvorenog pisma u kojem su izloženi zahtevi i poslata poruka: „Kada god se Srbija pogleda u ogledalo, videće Srebrenicu.“ Zahtevom iz Otvorenog pisma ponovljeno je univerzalno pra­vilo koje čini osnovu mira. „Prekinite ćutanje i proglasite 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici! Međunarodni sud pravde i Među­narodni krivični sud za bivšu Jugoslviju utvrdili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Kontinuirano negiranje broja ubijenih i prećutkivanje genocida ravno je kršenju odluka međunarodnih institucija pravde. Nehumano i nemoralno je uskraćivati dostojnu poštu žrtvama. Pokažite da poštujete odluke međunarodnih institucija pravde, da vam je stalo do dobrosusedskih odnosa, mira i poverenja u regionu.“

Vera Vujošević

     
1. jul - 31. avgust 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015