Početna stana
 
 
 
   

Grčka pred sudbonosnim izazovom

Varufakis: Interes naroda nam je najpreči

Novi grčki ministar finansija, Janis Varufakis, nedavno je u Njujork Tajmsu, odgovorio kriti­čarima koji tvrde da on igra igru u pregovorima kao školski zastupnik teorije igara.

Na vrlo jasan način Varufakis odgovara da misli da kada naučnik studira neki predmet, ne znači nužno da voli principe nauke kojom se služi (...“ne želim da zamišljam kako bi akademska disciplina istorije izgledala da je to slučaj…”).

“Problem sa teorijom igara, kao što imam običaj da kažem svojim studentima, jeste da se zdravo za gotovo uzimaju motivi igrača. U pokeru ili blek­džeku ova pretpostavka je nesumnjiva. Ali u trenutnim raspravama između naših evropskih partnera i nove grčke vlade, problem je uspostavljanje novih motiva kako bi se oblikovao svež mentalni sklop, koji prevazilazi nacionalne podele, rastvara razliku poverilac-dužnik u korist pan-evropske perspektive i stavlja zajedničko evropsko dobro iznad dnevne politike, iznad dogme, koja postaje otrovna kad se univerzalizuje, i iznad mentalnog sklopa koji uspostavlja odnos „mi protiv njih”.

Umesto igranja igara u skladu sa pravilima teorije igara, Varufakis kaže da je njegova strategija prosvetljena filozofijom Imanuela Kanta: uradi ono što je ispravno! Kako znaš šta je ispravno? Varufakis ima emotivan odgovor:“Kako znamo da je naš skromni politički program, koji predstavlja našu crvenu liniju, ispravan u  kantovskom smislu?  Znamo gledajući u oči gladnih na ulicama naših gradova ili misleći na našu upropašćenu srednju klasu, ili uzimajući u obzir interese vrednih ljudi u svakom evropskom selu i gradu unutar naše monetarne unije. Uostalom, Evropa će povratiti svoju dušu samo ako povrati poverenje naroda, stavljajući njegove interese u centar događanja.”

Varufakisov elokventan odgovor njegovim kritičarima sadrži više nego što se vidi na prvi pogled. On predstavlja kontra-model političaru tehnokrati – političkom menadzeru koji se jedino trudi da bude viđen kao “kompetentan” i da  trči u susret javnom mnenju umesto da ga oblikuje. On je taj koja  primenjuje teoriju igre i uvek pokušava da pobedi.

Ono što Varufakisa opisuje je u stvari opis političara koji razmišlja: nekoga ko ima  moralni kompas pre nego tehnokratski i koji pregovara oslanjajući se na principe u cilju menjanja društva na bolje.

Danas se Evropa davi u tehokratskoj politici. Mi imamo hitnu potrebu za političarima koji razmišljaju, koji mogu da inspirišu i vode umesto da upravljaju i slede. Janis  Varufakis je dah svežeg vazduha, i ja se nadam da će uspeti.

Hening Mejerć
Social Europe Journal, februar 2015.
Prevela Borka Đurić

     
1. jul - 31. avgust 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015