Početna stana
 
 
 
   

ZUKO JE U DOBROM DRUŠTVU

Jedan od znakova prepoznavanja u kakvim vremenima živimo jeste i preimenovanje ulica i trgova, revalorizacija prošlosti i zaslužnih imena u istoriji grada. Nedavna polemika o dodeljivanju ulice piscu i veštom crtaču Momi Kaporu završila se preimenovanjem polovine Mačvanske ulice, na elitnom Vračaru, u blizini Hrama Svetog Save.

U pozadini ove polemike čuo se i glas koji je podsećao na značaj i stvaralačke domete Kaporovog uzora, bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog putopisca, slikara i karikaturiste, Zulfikara, Zuke Džumhura, sa pitanjem da li je on zaslužio ulicu u Beogradu.

Odgovor na ovo pitanje je problematičan. Zuko jeste dobio ulicu, ali ne u Beogradu, nego u jednom perifernom zemunskom naselju koje se zove Altina. Valjda njegove zasluge za kulturu građana Beograda, i šire, ne mogu da se mere Kaporovim patriotizmom koji je podržavao opsadu Sarajeva i negirao genocidno ubijanje Muslimana širom Bosne. Za utehu je da Zuki Dumhuru u ovom naselju između novosadskog autoputa i železničke pruge svojim ulicama prave društvo pisci Hemingvej, Servantes, Miroslav Antić, Oskar Davičo, Borhes, Hulio Kortasar, Konstantin Kavafi, Horhe Amado, Grigorije Božović; novinar Jug Grizelj, glumci Pavle Vujisić, Slobodan Đurić, Ljiljana Krstić, Taško Načić, Stojan Dečermić, Viktor Starčić, Mija Aleksić, slikar Dijego Rivera, Simon Bolivar, državnik i revolucionar,  Đuro Kurepa, matematičar, sportisti Abebe Bikila i Emil Zatopek, Svetomir Đukić, osnivač Olimpijskog komiteta u Srbiji, a tu je i jedan episkop, Sergej. Može se reći da je Zuko u odabranom društvu, u koje Folirant M. K. ne spada, nego mu je zaista mesto u okrilju svetosavskog hrama.

Bez obzira na ulicu, Zuko je Beogradu još davne 1961. ostavio fantastično oslikan zid monumentalnih dimenzija u staroj, nedavno renoviranoj pristanišnoj zgradi Beogradskog aerodroma. Naravno, na zvaničnom sajtu Aerodroma „Nikola Tesla” nema nikakve informacije ni fotografije o ovom izuzetnom umetničkom delu, sa kojim se skulptura Nikole Tesle ne može meriti. To je jedan od zaboravljenih, ignorisanih artefakata kulture, koji zaslužuje restauraciju svake vrste. Ali će on trajati, nadam se mnogo duže od naziva ulica i politič­kih režima koji na taj način obeležavaju samo sebe, svoje ideje, i vreme u kojem vladaju.

D.Stojković

     
1. jul - 31. avgust 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015