Početna stana
 
 
 
   

Pismo iz Bosne i Hercegovine

Pola godine nakon izbora –
stanje duha primitivno i zapaljivo

Najprimitivniji Dodik, uz podršku Srbije

Pobjednici poslednjih izbora u Bosni i Hercegovini SDA, SNSD- i HDZ bili su i ostali prilično primitivni, njihove izjave još u predizbornoj kampanji, a i sada kada su na vlasti, obilježene su idolatrijskim manipulacijama, obiljem laži, secesionističkim i porukama koje negraju dejtonski ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Ipak, u skoro svim tim osobinama prednjači Milorad Dodik. On satanizira sve svoje političke rivale u RS-u. Sve misleće Srbe i opozicione lidere u ovom entitetu on povezije sa izmišljenim stranim „protivnicima RS-a, Srba i naravno njega Dodika“, koji je umislio da je najveći i najpamentniji Srbin na Balkanu. Sve druge narode i građane, koji su kritički raspoloženi prema njemu, para­noički proglašava „neprijateljima Srba.“ Suma­nuto ponavlja da je njegova - kao da mu je to feud – Republika Srpska sve bliža nezavisnosti, da je BiH nemoguća država koja će se uskoro raspasti. Biračima je na primjer tvrdio da BiH nikad neće ući u NATO, ukoliko to Srbija ne bude odobrila i naravno Rusija. Čak je ponavljao da on i RS neće dozvoliti ulazak BiH u EU, ukoliko to ne odobri Srbija, ili ukoliko ona bude iz bilo kod razloga osujećena na tom putu. Drugim riječima, biračima je stavljao na znanje da je – zahvaljujući njemu Bos­na i Hercegovina talac Srbije, te da sudbina i politika BiH zavisi od volje Srbije, odnosno njenog vrha. Milorad Dodik je nedavno u prisustvu lidera Srbije javno poručio da će ulice nositi imena ljudi koji su optuženi za najsurovije ratne zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata! To je anticivilizacijska, odnosno vrlo primitivna poruka. Lideri Srbije su to prešutjeli, jer i oni perfidno koriste nacionalizam da bi im fotelje vlasti bile stabilnije.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, šefovi drugih dviju partija na vlasti, takođe koketiraju sa na­cionalizmom, obilno se koriste manipulacijama, daju lažna obećanja i izmišljaju nepostojeće vidove ugroženosti svojih naroda. Dragan Čović je u oktobru prošle godine tj. dok je izborna kampanja trajala, najavljivao treći (hrvatski) entitet, a put u EU nagovestio isključivo „preko Hrvatske“, susjedne države koju Brisel još „evropeizira“. I on je gradirao Hrvate, na „prave“ koji ga podržavaju i „nezrele“, koji glasove daju drugim strankama. Slične poruke biračima slao je i Bakir Izetbegović, a Čoviću je kontrirao tvrdnjom da od trećeg entiteta nema ništa.

Sve ovo pokazuje stanje duha u B i H. Pokazuje se sve više da vrhovi susjednih država - Hrvatske, a posebno Srbije, kao garanti provođenja Dejtonskog sporazuma, taj međunarodni mirovni akt shvataju kao poziciju tutora BiH, koristeći za to svoje nacionalne sunarodnike, posebno u trenucima kada im to služi za relaksiranje svojih pozicija u vlastitim državama. Da li zbog toga, ili drugih razloga, Bakir Izetbegović priziva tutorstvo Turske. Kao što srpske i hrvatske nacionalne oligarhije u BiH koriste zastave susjednih država, tako su predstavnici SDA, nakon izbora slavili uspjeh ispod zastave Turske.

Kada se sve „sabere i oduzme“ primitivizam, poziv na secesionizam i slične gluposti, metod su koji je nacionalne oligarhije vladaju Bosnom i Hercegovinom. Nije isključeno da su se oko tog metoda unaprijed dogovorili, jer su se i stari Rimljani koristili principom „Divide et impera“. U pri­log tome govori i činjenica da sadašnja vlast ne­ma skoro nikakve programe – kako riješiti mnoštvo ekonomsko-političkih problema u „bosanskom loncu“!? Pola godine nakon izbora otvaraju se nove socijalno-ekonomske „rupe“. Protesti, štrajkovi glađu, negodovanja i ultimatumi osiromašenih građana se javljaju na mnogim prostorima BiH.

Vehid Jahić

     
1. jul - 31. avgust 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015