Početna stana
 
 
 
   

Kikinda: opet udar na „Kikindske”

DEMON SLOBODE

Poreska uprava, filijala Kikinda, blokirala račun „Kikindskih” obračunavajući im akontaciju poreza na dobit 200 puta veću od realne!

Gordana Perunović Fijat

Tog petka, 12. decembra 2014. godine, „Kikindske”, broj 838, nisu se pojavile na kioscima. „Petak kao da mi nije petak bez Kikindskih”, rekla je žena pred kioskom trafikantkinji, koja se u potpunosti saglasila. Nedeljne novine koje su od 1998. postale brend Kikinde – nisu se pojavile zbog poreza. Željko Bodrožić, osnivač i direktor „Kikindskih” istog dana, u podne, održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je Poreska uprava, filijala Kikinda, blokirala račun novina obračunavajući im akontaciju poreza na dobit 200 puta veću od realne. Bodrožić je u kratkoj izjavi objasnio da su „Kikindske” uplatile oko 140.000 dinara da bi sprečile blokadu računa, očekujući da će Poreska uprava da poništi svoje rešenje, kojim je razrezala porez u iznosu od preko 600.000 dinara.

„Naše osnovane žalbe nisu naišle na razumevanje u Poreskoj upravi, u njenoj kikindskoj filijali i Regionalnom centru u Novom Sadu,, s našeg računa prinudnom naplatom skinuto je preko 130.000 dinara. Objašnjeno nam je samo da će nam se ta suma računati kao preplata poreza u narednim godinama. Ovo nemilosrdno i bezobzirno postupanje Poreske uprave onemogućilo nam je da radimo jedini posao za koji smo registrovani, a naše čitaoce lišilo izdanja koje izlazi više od šesnaest godina. Nama ostaje samo da protestujemo ispred Poreske uprave u Kikindi i Novom Sadu i da se obratimo međunarodnim institucijama. Očigledno je da je država Srbija odlučila da nas preko svojih poreznika uništi i zauvek ugasi. Pozivam sve prijatelje da nam se pridruže u našoj borbi za opstanak Kikindskih”, izjavio je Bodrožić. NUNS, NDNV i velik broj organizacija izrazili su podršku Bodrožiću i „Kikindskim” a u centru Kikinde pojavili su se plakati u kojima se Poreska uprava proziva rečima „Pljačka vam materina”.

Istovremeno, protiv Zorana Mileševića, vlasnika i osnivača VK Televizije, traje, prema njegovim rečima, prava hajka u vidu kontrole koja mu, preko raznih inspekcija, svakodnevno, više od godinu dana, „pročešljava” poslovne knjige ne bi li našla nešto ptotivzakonito, a kako ništa ne nalazi, kontrolisanje se nastavlja. O progonu lokalne televizije kojoj je Miloševićev režim u više navrata oduzimao opremu Zoran Milešević je govorio na konferenciji o – povlačenju države iz medija. Konferencija je održana 8. decembra u Kikindi, organizovala su udruženja građana PostPesimisti Kikinde i Medijski Istraživački Tim, a novinari i stručnjaci iz Beograda, Novog Sada, Kikinde, Crne Gore, BiH i Makedonije govorili o iskustvu povlačenja države iz medija. U kikindskom slučaju, država se može povući iz medija, ali, kako god da se povuče, ostaviće pustoš: medije lišene sredstava i ugušene porezima i kontrolama. Zanimljiv je pritom odabir medija koji podležu gušenju: to su, gle, koincidencije, upravo oni koji su svih ovih godina bili najviše gušeni i kažnjavani, baš kao u doba kad je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, protiv „Kikindskih” bilo u toku po 16 postupaka u isto vreme, a VK radiju (kasnije i televizijii) otimana oprema, ne bi li ućutali retki glasovi koji su izražavali otpor.

Ali, takav je demon slobode, što rekao T.B. Makolej u svom Ogledu o Miltonu: slobodni smo da kažemo i napišemo ono što smatramo ispravnim, ali i da za to budemo kažnjeni, odmah, efikasno i bez milosti.


     
1. januar - 28. februar 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2014