Početna stana
 
 
 
   

Ko vuče konce i radikalizuje situaciju na severu Kosova

Zvonkov  trag je jedino vidljiv

Za Zvonka Veslinovića, švercera, kriminalca i organizatora nereda na severu Kosova, ovdašnja šira javnost saznala je nakon „pretnji smrću“ Borislavu Stefanoviću. Odgovarajući na pitanje u emisiji Utisak nedelje TV B92 da li je tačno da mu je „kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović pretio smrću i zabranio dolazak na sever Kosova“, Borislav Stefanović je rekao da su „pretnje postojale“, da su one „ozbiljne“, ali da se „oseća sigurno i da niko ne može da mu zabrani kretanje po severu Kosmeta“.

Zvonko Veselinović se nedavno „ispovedio“ listu Pečat koji uređuje Milorad Vučelić, novinarski i politički simbol ratova, razaranja, zločina i lopovluka režima Slobodana Miloševića. Na optužbe da je pretio smrću Stefanoviću, ovaj tridesetogodišnji milioner sa severa Kosova odgovara da je reč o pogrešnoj interpretaciji celog slučaja.

Borko nije dobrodošao

A, slučaj je, tvrdi Veselinović, bio sledeći: „Letos, kada su počela dešavanja na severu, jedan momak iz obezbeđenja Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića zvao me je da pita da li Stefanović i Bogdanović mogu da dođu da obiđu barikade u Mitrovici i okolini. Tek sam se vratio sa puta, nekoliko dana sam bio u Pirotu ili negde drugde, ne mogu ni da se setim tačno, uglavnom, kazao sam mu da nisam u toku, ali da ću da pozovem ljude iz lokalnih vlasti da ih pitam. I pozvao sam predsednike opština u Zvečanu i Mitrovici. Sa njima imam vrlo učestalu komunikaciju, jer u Mitrovici živim, a većina radnika mi je iz Zvečana, plus imam pumpu na njihovom području. Kazali su mi da prenesem da Bogdanović može da dođe, ali da su Borku Stefanoviću rekli da više nije dobrodošao ovde. Odmah sam pozvao ovog momka iz obezbeđenja i preneo mu kakav je stav. I pošto mi je to baš dobar drugar, rekao sam mu da, ako hoće, mogu da obezbedim da niko ne dira Borka Stefanovića, da ga niko ne dira na barikadama. Rekao sam mu da ću izaći ispred njega, jer verujem da mene narod ovde poštuje, i da ga niko neće napasti, ali sam dodao da neću biti kriv ako ga izvižde i izvređaju. Uglavnom, on je posle preneo dalje taj stav, da ministar Bogdanović može da dođe, a da Borko Stefanović nije dobrodošao. I to je bukvalno jedina situacija u kojoj sam Borka Stefanovića pomenuo u negativnom kontekstu, a u stvari sam samo prenosio šta je meni rečeno“.

Veselinović, dakle, nije priznao da je pretio smrću Borku Stefanoviću, ali jeste priznao da kontroliše Srbe sa severa Kosova, odnosno manipuliše i upravlja njihovim „patriotskim“ osećanjima, koja su, kako trenutno stvari stoje, u direktnom sukobu sa njihovom egzistencijom.

„Uvek uz srpski narod“

U intervjuu za Pečat, Zvonko Veselinović neprestano ponavlja kako je on uz svoj narod i kako njega narod voli. Takođe, kaže da niko u Mitrovici ne može ništa da mu zameri. „Evo, slobodno napravite anketu u gradu. Nađite jednog čoveka u Mitrovici koji će reći da sam ga pokrao, prevario ili mu naudio nekako drugačije“. Otkud ovom tridesetogodišnjem mladiću ovolika popularnost „u narodu“, nije teško pretpostaviti, jer se ona može steći samo privilegijama „legalnog“ kriminala upriličenom od strane države, čemu smo uveliko svedoci poslednjih 20 godina.
„Pre četiri ili pet godina počeo sam ozbiljno da se bavim biznisom. Napravio sam novac na osnovu toga što smo imali povlastice iz Republike Srbije. To što smo uvozili bilo je bez PDV-a, neko vreme i bez akciza“. Pre samohvalnog speva o razmerama bogatstva, Zvonko Veselinović naglašava: „Bio sam uz narod i dok nisam imao novca, a i danas sam uz narod“.
Zvonko Veselinović je Pečatu poverio da raspolaže sa 30 kamiona. Čist profit od jednog kamiona je, pohvalio se Veselinović, tri hiljade evra. Tri puta trideset kamiona, to je, dakle, 90 hiljada evra čiste zarade mesečno. Potom, Veselinović na tu sumu dodaje čist profit koji ima od benzinske pumpe - od 40 do 50 hiljada evra mesečno. To je, dakle, bogatstvo koje je ovaj tridesetogodišnji mladić izneo za čitalačku publiku „patriotskog“ Pečata. S obzirom na to da prave „patriote“ veruju na reč njihovim vođama, potpuno je opravdana sumnja onih koje ne ispunjava ta vrsta „patriotizma“ da to, ipak nije sve. Nameće se pitanje, recimo, zbog čega nije uračunao u mesečni prihod i profit od šverca cigareta... Ali, to, svakako, znaju Republika Srbija, njeni organi i tajne službe, koje su i otvorile švercerske kanale nekadašnjem „čuvaru mosta“. Naime, Zvonko se sa samo 18 godina istakao na mitrovačkom mostu u ulozi „narodnog heroja“, gde je kako kaže, po „nacionalnoj osnovi“ upoznao i svoju suprugu.

Koga finansira Veselinović?

Koje stranke i političke opcije Veselinović finansira tim milionima, takođe je lako pretpostaviti iz njegovog odgovara na pitanje Pečata o povezanosti i pomoći koju pruža opozicionim strankama: „Dobro se poznajem, još od ranije, sa Borisavom Pelevićem, koji je sada u SNS-u. Iznenadio me i poziv Aleksandra Vučića, on me je, kada je počela hajka, lično zvao telefonom i rekao da kao stranka stoje iza mene. Slično mi je rekao i Marko Jakšić, konsultovao se sa svojom centralom DSS-a u Beogradu, oni su mi isto preko njega poručili da stoje iza mene i da neće dozvoliti da se na ovome završi“. Veselinović izražava nadu da će se „na izborima nešto promeniti, pa da više ne bude ovakvih napada iz Beograda na nas Srbe“.
Veselinović ponosno ističe da je glavni organizator balvanizacije Srba sa severa Kosova i njihovog ograđivanja od sveta postavljanjem barikada, koje su postale simbol antievropskog pokreta na Balkanu. „Iskreno, ishod ovih pregovora će verovatno biti vrlo nepovoljan po srpsku stranu, i zato se sada priprema teren. Predsednici opština sigurno neće prihvatiti rezultate takvih pregovora, oni već sada neće više da razgovaraju sa Borkom Stefanovićem, i to je javljeno Goranu Bogdanoviću, a on je medijima rekao kako su razgovori sa predstavnicima srpskih opština bili uspešni. Cilj je da se rasture blokade, da se narod ovde uplaši i razjedini. Tu sam im bitna meta, zato što nema mnogo prevoznika na severu Kosova, koji mogu svojim kamionima da naspu zemlju ili nekako drugačije ojačaju barikadu“.
Ko je odgovoran?

Da je Boris Tadić i njegova Demokratska stranka zaista smetnja Zvonku Veselinoviću da nastavi da zarađuje stotine miliona evra mesečno i sprečava normalizaciju prilika, ne samo na severu Kosova, već i u celom regionu čiji je napredak u evropskim integracijama direktno povezan sa svim drugim državama Zapadnog Balkana, za sada nije dokazano. Osim što je jasan poziv za uklanjanje barikada postao uslov za sticanje statusa kandidata, ono što sledi kao uslov za početak pregovora za punopravno članstvo Srbije u EU, izvesno ne bi ostavilo Veselinovića i njegovu „družinu“ na slobodi. Obični ljudi, Srbi sa severa Kosova koji u ovim trenucima danonoćno dežuraju na barikadama, čija deca ne idu školu, kojima su prodavnice prazne i čiji se život odvija u potpunoj izolaciji, postepeno bi, tokom normalizacije životnih uslova, saznavali da je njihova „ljubav“ prema Zvonku Veselinoviću bila slepa, kao i da su žrtvovali svoju slobodu i elementarnu sreću i blagostanje za njegov lični, sebični interes.
Na kraju, odgovornost ovog tridesetogodišnjeg mladića, od kojeg je država napravila kriminalca broj jedan, ne bi smela biti najveća, upravo zbog toga što je žrtva zločinačkog režima i politike kontinuiteta posle 2000. godine. Odgovorni su, dakle, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, čije stranke ovaj mladi „čuvar mosta“, navodi kao stvoritelje i podržavaoce. Takođe, odgovornost Borisa Tadića nemerljiva je i ogleda se antievropskoj politici, čijim posledicama izlaže ne samo Srbiju već i ceo region, sve žrtve zločinačke politike koju su građani Srbije celu deceniju podržavali. Zvonko Veselinović, u tom smislu, čini se da i nije imao mnogo izbora.
  Snežana Čongradin
 
U Sandžaku nema mira
1. 11. -31. 12. 2011.
Danas

 
 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2011