Početna stana
 
 
 
   

Saopštenje Levog Samita Srbije

Protiv realizacije projekta „Beograd na vodi”!

Aktuelni neoliberalni režim u Srbiji i Beogradu, ovim megalomanskim poduhvatom upitne izvodljivosti i neupitne pogubnosti po interese naroda, nastavlja sa politikama zaduživanja, privatizacije i napada na zajedničko dobro. Antidemokratski proces usvajanja projekta, obeležen netransparentnim odlukama i pokušajima obesmišljavanja javnih rasprava, najgrublje je pogazio javni interes.

Deregulacija u službi profita stoji u temelju neoliberalnog urbanizma. Uzurpacija javnog zemljišta, koje je praktično poklonjeno investitorima, odražava pravu prirodu (agresivnog) koncepta privatno-javnog partnerstva. Ugovorom koji se dugo držao u tajnosti, još jednom su izneverene potrebe stanovništva za socijalnim stanovanjem.

Raseljavanje radničkih porodica i planirana luksuzna gradnja kraj reke Save legalizovaće iznova klasnu segregaciju u prostoru, svojstvenu kapitalističkoj geografiji grada. U ovakvom društvenom sistemu, socijalna depriviranost i ekonomska nesigurnost većine, uslov su privilegovanog života manjine bogatih. Obećanja o novim radnim mestima, pretežno se odnose na prekarni rad u uslužnom sektoru, ako se i ostvare ona samo vode daljem narušavanju radničkih prava.

Poput svih ostalih rizika, i ekološke opasnosti gradnje na specifičnom terenu uz samo rečno korito, snosiće stanovništvo i država - koja ovim projektom nastavlja sa trendom gubitka ekonomskog suvereniteta - a eventualne profite nastale ušančivanjem domaće i inostrane elite na ovom centralnom gradskom području, ubiraće privatni invesitor.

Ali još nije kasno za borbu!

 

     
1. novembar - 31. decembar 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015