Početna stana
 
   
   

DOKUMENTI

Otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću

S obzirom da ste u više navrata isticali da izuzetno cenite uspostavljanje dobrih I prijateljskih odnosa sa Nemačkom i posebno sa kancelarkom Nemačke gospođom Angelom Merkel i s obzirom da se u Srbiji ništa ne može rešavati bez vašeg bar blagonaklonog stava, obraćamo Vam se sa molbom da podržite inicijativu građana i građankiSrbije, Austrije, Nemačkei SAD da se na lokalitetu Šinteraj u Vršcu podigne spomenik nevinim žrtvama stradalim 1944. godine neposredno nakon oslobođenja Vršca.

Već deset godina traju pregovori sa lokalnom vršačkom vlašću. Za to vreme u javnosti su vođene brojne polemike. Podunavske Švabe poreklom iz Vršca su sakupile novac za podizanje krsta, napravile idejni projekat, pokrajinska i republička vlast su podržale inicijativu, ali lokalni moćnici bi svaki put blokirali ovu inicijativu.

Uprkos činjenici da se podizanje spomen-krsta na vršačkom lokalitetu Šinteraj ni počemu ne bi razlikovalo od podizanja sličnih spomenika u Knićaninu, Gakovu, Kruševlju, SremskojMitrovici do dozvole da se krs tpodigne nije došlo.

Detaljnije o inicijativi i istoriji te inicijative možete pročitati u knjizi “KRST NA VRŠAČKOM ŠINTERAJU”.

Nadamo se da će biti u ovojzemlji dovoljno pameti da se jedno elementarno civilizacijsko pitanje – dostojno odavanje pošte nevinim žrtvama, ne internacionalizuje.

Slede potpisi:

Nadežda Radović,  Dragica Stanojlović, Olivija Rusovac, Dragi Bugarčić, sledi  još nekoliko desetina drugih.

     
1. novembar - 31. decembar 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015