Početna stana
 
 
 
   

 

OMAŽ MIODRAGU STANISAVLJEVIĆU

Povodom desetogodišnjice smrti velikog pesnika i dugogodišnjeg saradnika Republike Miodraga Miše Stanisavljevića (1941-2005), redakcija lista Republika u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda organizovala je 21. oktobra veče posvećeno njegovom književnom i publicističkom opusu. Sećanje na Mišu evocirali su njegovi prijatelji i saradnici, pesnici Ibrahim Hadžić i Predrag Čudić, a iz redakcije Republike Zlatoje Martinov, glavni i odgovorni urednik, Olivija Rusovac, novinarka, kao i Mišin sin Luka Stanisavljević.

Ibrahim Hadžić je posebno apostrofirao činjenicu da je Mišina poetika neizbežno povezana sa njegovim životnim stavovima i osobenim karakterom. Ispričao je prisutnoj brojnoj publici nekoliko zanimljivih i duhovitih anegdota iz doba druženja sa Mišom. Svoj prvi susret sa pesnikom pre skoro pola veka opisao je Predrag Čudić. „Na nekakvom festivalu mladih pesnika 1966. godine jedan mladić nemarno odeven, kada je na njega došao red da pročita svoju pesmu, izvadio je nekakav zgužvani papirni zamotuljak iz zadnjeg džepa pantalona. Svi smo se gledali u čudu pa i ja. Ali čim je iz tog zgužvanog papira počeo da čita svoju pesmu, shvatio sam da pred sobom vidim istinskog, a ne estradnog pesnika kakvi su bili većina, a neki iz te većine će docnije postati „značajne“ srpske poete!“

Zlatoje Martinov je posebno istakao osnovnu karkateristiku Mišine poetike: konciznost i sažetost misli, bljesak mašte i neponovljivi talenat za opservaciju, što je i odlika pravog pesnika i ispričao da se prvo sreo sa njegovim pesničkim delom prevodeći jednu njegovu pesmu sredinom devedesetih za esperantsku antologiju koju je sastvio i objavio dvojezično (srpski/esperanto), a tek dve godine docnije upoznao pesnika u redakciji Republike. Olivija Rusovac je u izuzetno emotivnom tonu govorila o Miši kao vernom saradniku našeg lista i satiričnom pesniku koji je upečatljivo na ironično-sairični način oslikao našu tmurnu realnost ratnih i kriznih devedesetih u svojoj kolumni 'Umor u glavi, tako da su mnogi Republiku čitali od zadnje stranice.

Luka Stanisavljević pročitao dve sjajne pesme svoga oca, koje su do suza nasmejale publiku. I to je bio Miša, rekao je Luka Stanisavljević, lucidan, duhovit, i nadasve satiričko-kritički orijentisan prema zbivanjima u društvu, dodajući da Mišine pesme govore o njemu samom više od bilo kakvih reči.

     
1. novembar - 31. decembar 2015.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2015