Početna stana
 
 
 
   

U Bosni i Hercegovini počela predizborna kampanja

Biračima samo jedan izlaz – ne glasati za mafiokratske oligarhije

Bosnu i Hercegovinu hvata predizborna groznica. Po preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK) za 518 mjesta boriće se 7901 kandidat-kinja. Oni su na listama 73 politička subjekta, a 24 je nezavisnih kandidata. Za tri člana Predsjedništva kandidovalo se dvadesetak raznih političkih tipova, među kojima je i bivši reis Mustafa Cerić, kao nezavisni kandidat.

Strah od utaje sredstava za poplavljene

Opštepoznata je činjenica da vlastodršci troše budžet za predizbornu kampanju i kupovinu birača, te i "krađu" glasova. Na takve pojave javno ukazuju iz vrhova nekolicine vladajućih krugova. O tome saznanja imaju i međunarodni krugovi. Postoji bjazan da bi mafiokratske oligarhije za manipulacije na izborima mogle koristiti i međunarodnu pomoć za poplavljene u BiH. Zbog toga su – prije održavanja donatorske sesije u Briselu – od vladajućih struktura države tražili projekte i planove o utrošku doniranih sredstava i kredita. Najdalje su u tome "otišli" poslovično pristojni Japanci. Hideo Yamazaki, njihov ambasador u BiH, poručio je jaavnosti i ovdašnjim oligarhijama da će Japan izdvjiti dodatnih pet miliona eura za obnovu područja pogođenih poplavama, ali "aktiviranje tih sredstava ovisiće isključivo o konkretnim projektima, koji će se direktno finansirati, bez posredovanja vlasti BiH", poručio je Yamazaki, in-direktno optužujući BH vlast za kriminal i korupciju.
Međunarodni predstavnici su u Briselu najavili dodatnu pomoć za poplavljene u BiH, ali kada budu gotovi projekti. Očito ne vjeruju korumpiranim vlastima u BiH. Zar ovi stavovi međunarodnih faktora nisu dovoljno upozorenje biračima u ovoj zemlji?

Prebukirane kandatske liste su pokazatelj (ne)ozbiljnosti političke scene u BiH. Dosadašnja praksa je pokazala da građani mogu dobro i neodgovorno živjeti, samo ukoliko su na političkim pozicijama, ili pod zaštitom moćnih. Zato je za svaku fotelju ogromna konkurencija – "15,5 stražnica po stolici". Po tim parametrima izbori u BiH su jedini proces koji ima liberalno-kapitalističku konkurenciju. Većina, ili svi ostali procesi i odnosi u društvu i državi, su monopol mafiokratskih vladajućih oligarhija. Karakterišu ga prevare, korupcija, kriminal, pljačke, kvazipatriotizam, totalitarizam i ostali anticivilizacijski tokovi, sve do (pro)fašističkih matrica vladanja.

Dok ovo pišemo liste nisu potvrđene, ali mafiokratski lideri već "pjene". Ne zbog rješavanja nagomilanih problema u državi – ogroman vanjski i unutrašnji dug (prema procjenama oko 15 milijardi maraka), oko 550.000 nezaposlenih, investicionu "sušu"... Umjesto nuđenja rješenja, najmoćniji prijete, ucjenjuju, konfrontiraju razne društvene grupe...

Sudeći po nervozi najveća paranoja vlada kod Milorada Dodika. On proizvodi unutrašnje i vanjske neprijatelje, relativno brojnije nego što su to radili i rade u (pro)fašističkim režimima. Neprijatelji su mu svi Srbi, koji ne vjeruju u njegove obmane – od vođa opozicije u RS-u Mladena Bosića i Dragana Čavića, do urednika portala, studenata, poduzetnika... Oni su mu krivi što govore o ogromnoj zaduženosti ovog entiteta, brojnim aferama u privatizaciji i privredno-kreditnim aranžmanima, nepotizmu u njegovoj i porodicama njegovih ministara. Dodik se odriče dojučerašnjih "vjernih sluga" kao Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS, te mnogih drugih. Odbačeni valjda ne istrajavaju u Dodikovim fantazijama i paranoičnim izmišljotinama radi očuvanja trona.

U paranoičnom strahu da ne izgubi vlast nedavno je izmišljao najezdu desetina hiljada Arapa u BiH, a potom i miliona Turaka. Čudno, a možda je i normalno, u tu paranoičnu glupost uspio je "uvući" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zajedno sa Dačićem. To što su reagovali na izmišljene tvrdnje "Večernjeg lista" i desnice sa hrvatske političke scene, o navodnim prijetnjama predsjednika Turske sa "100 miliona Turaka, ukoliko neko krene na Bošnjake", više malo ko obraća pažnju. Dodiku je bilo važno biračima pokazati da navodno "ima petlju". To što se svijet i ozbiljniji dio javnosti šprda sa Dodikom i Vučićem, nije im ni važno, jer bitno je privući birače. Makar i obmanama. Na taj način Dodik je "kralj" RS-a već osam godina. Za to vrijeme, uspio je ovaj entitet "povaliti na pleća", koji može preživjeti samo dok ima stranih kredita.

Funkcioneri odmaraju, penzioneri očajavaju

Nakon velikih poplava, BiH su pogodile nove. Pomoći praktično još nema. Dodik je u RS-u nekim poplavljenim podjelio certifikate, ali je zavladala prava zbrka. Građani ih mogu trošiti samo u određenim trgovinama. Tu su – po pravilu – značajno podigli cijene, a izbor roba je skučen. Potom su se pojavlili i novi problemi za trgovce. Oni moraju odmah platiti PDV, a nema odgovarajuće garancije da li će i kada certifikati biti isplaćeni. Zato potopljeni u RS-u svakodnevno negoduju, ali nema masovnih okupljanja.
U F BiH su već počeli protesti građana koji su "nadrljali" u poplavama. Oni blokiraju puteve, protestvuju ispred zgrada neodgovornih vlastodržaca... Vlast navodno donsi odluke o dodjeli sredstava nastradalim, ali do njih – ako tvrde – pomoć ne dolazi. U avgustu su demonstrirali i penzioneri u tuzlanskom kraju, jer im "crkavice" kasne i po 15 dana. Dok se bahati funkcioneri po morskim destinacijama odmaraju, penzioneri očajavaju i blokiraju puteve.
BiH je u Briselu odobrena značajna pomoć (donacije i krediti) za poplavljene. Sredstava ima, pomoći nema. Neki analitičari, pa i opozicioni političari tvrde da će pomoć početi stizati građanim od 12. septembra, kada zvanično počne izborna kampanja.
Pomoći za poplavljene još nema, ali se već guše u predizbornim porukama vlastodržaca. Oni "riču" o ugroženosti "svojih" naroda, njihovoj sjajnoj prošlosti, "urotama" drugih naroda pa i vlastitih koji se usuđuju progovoriti o ekonomskom sunovratu građana i neodgovornoj mafijaškoj vlasti na svim nivoima.

Situacija u FBiH je skoro identična kao i u RS-u. Koriste se isti obrasci za manipulaciju. Razlika je što ovaj entitet ima "višeDodika" .To je, od kraja rata u BiH, stil vladanja SDA i HDZ-a te njihovih stranaka posestrima, a dobrim dijelom i SDP-a, kojeg je Zlatko Lagumdžija napravio DJL (društvo jednog lica) spremnog na kohabitaciju sa svim opcijama, koje mu omogućavaju opstanak u vlasti. U disciplinovanju javnosti i građana ne prezaju ni od fašističkih tortura. Brojni su fizički napadi na stranačke "otpadnike", a najsvježiji je napad HDZ-og člana ili ljubitelja iz Mostara na profesora Slavu Kukića, koji je "veličanstvene dočeke" Dariu Kordiću, osudio kao slavljenje ratnih zločina. Kordića je dočekivao kor HDZ i mnogi zvaničnici Katoličke crkve, koji su tom prilikom priređivali mise za "mučenika", kako tretiraju ratnog zločinca Kordića.

Prikrivanje, ili "pravdanje" i umanjivanje vlastitih ratnih zločina, te prediomenziranje ratnih zločina "drugih" i manipulisanje sa žrtavama, bila je matrica sadašnjih vladajućih oligarhija u Bosni i Hercegovini, koja je služila za suprotstavljanje etnosa još od prvih višestranačkih izbora u ex Jugoslaviji. Ista matrica korišćena je za očuvanje i ponovno dobijanje mandata na svim izborima. To je slučaj i u ovoj predizbornoj kampanji. Sve što dijeli narode mafiokratski oligarsi ističu u prvi plan. Lagumdžija kao štiti građane, Dodik Srbe, Bakir Izetbegović Bošnjake, Dragan Čović Hrvate. Takvu poziciju žele i Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Željko Komšić, Fahrudin Radončić i mnogi njihovi "titromudi". Daleko od očiju javnosti, a nekad i javno vođe odlično sarađuju. Vladaju kartelski i svaki svoje "ovce muzu". To često jasno pokazuju. Dokaz su proljetne demonstracije i poplave. Pobunu građana su svi osuđivali, navodno zbog nasilja i huliganstva. Tokom poplave svaki vrh je "svoje narode" ostavio na cjedilu. Pomoć vlasti je izostala, jer su nezakonito potrošili fondove. Pri tome su sve mafijaške oligarhije prešutjele činjenicu da se u BiH za regulaciju voda i saniranje šteta od istih, u budžet naplaćuje 11 doprinosa – jedan opšti 0,5 posto na neto plaće i 10 posebnih. Samo od doprinosa iz plaća godišnje se prikupi oko 33 miliona maraka. Deset ostalih su zasad tajna, ali se sigurno i po tom osnovu prikupi još stotinjak miliona. Tih sredstava nije bilo za poplavljene.

Osim dva pomenuta indikatora o oholosti i kriminaliziranosti vlasti u BiH svjedoče brojne afere. Najnovija je tzv. "Pandora" u kojoj je uhapšen Kemal Čušević bivši šef Uprave za indirektno oporezivanje i njegovi brojni saradnici, šverceri, te carinici. Direktne štete analitičari procjenjuju na oko milion eura, a razmjere kriminala se još istražuju. Ovih dana čulo se da nadležni istražuju i višemilionski kriminal oko izdavanja ličnih karata i vozačkih dozvola. Pod istragom su i aranžmani oko izgradnje autoputa, gdje je već utvrđeno da su izvođači postavljali tanji i asfalt lošijeg kvaliteta. Manjih korupciono-kriminalnih slučajeva je na pretek. Mnoštvo je indicija da su sve mafiokratske oligarhije u tome učestvovale. Bakira Izetbegovića krugovi oko Fahrudina Radončića dovode u vezu sa političkim ubistvima iz ratnog perioda, a o Radončiću kruže tvrdnje nekih zvaničnika da je bio povezan sa narko-bosom Naserom Keljmendijem. Protiv većine ministara u Vladi F BiH postoje krivične prijave za kriminal, ili ih tužilašva saslušavaju u vezi afera. Bez obzira na sve, većina sumnjivih su nosioci izbornih lista za razne nivoe. Neshvatljivo za normalna društva, ali u BiH je to pravilo. Vlast misli da je nezamjenjiva.

Reforme javne uprave, nove investicije i radna mjesta, približavanje Evropi, provođenje presuda Suda iz Strazbura, rješavanje statusa izbjeglih i raseljenih, obračun sa korupcijom i kriminalom - ključna obećanja koja su davale u dva minula mandata, naciokratske oligarhije sa pomenutim vođama, okrenule su u kontra smjeru. To je dovoljan razlog da im birači okrenu leđa. Ali, u BiH su reakcije građana teško predvidive. Dosad su na izborima mazohistički radili u korist vlastite štete, mada se mora priznati da nije bilo ni neke alternative. Ovaj put na sceni ima kakve-takve alternative koja dosad nije bila bitan faktor u vlastima. Građani BiH imaju samo jedan izlaz – ne glasati za mafijaške strukture koje ih godinama obmanjuju. Valjda će i apstinenti shvatiti da ignorisanjem izbora produžavaju agoniju svih potlačenih BH građana.

Vehid Jahić

     
01-30. septembar 2014.
Danas

Povežite se

 
 
 
 
 
 
Copyright © 1996-2014