homepage
   
Republika
 
Kultura
Arhiva
O nama
About us
mail to Redakcija
mail to web master
 

 

 

Knjiga autorefleksije

Akim Đilas: "Beleške jednog korektora", izdavač Vedes, Beograd 2005.

Knjiga Beleške jednog korektora novinara i publiciste Akima Đilasa svakako nikada ne bi nastala da se njen autor, tamo negde pedesetih godina prošlog veka, odlučio, uz izvestan kompromis sa sopstvenom svešću, da provede miran i udoban novinarski život. Akim je tada izbačen iz lista Politika, kratko vreme pošto je njegov stariji brat i kasnije najpoznatiji disident Milovan Đilas smenjen sa najviših državnih i partijskih funkcija i isključen iz javnog života tadašnje Jugoslavije. Od tada počinje svojevrsna kalvarija i za mlađeg brata: Akim Đilas je bio prinuđen da radi razne poslove da bi preživeo - sakupljao je oglase, tovario pesak u železničke vagone i šta sve još ne, dok se najzad, uz pomoć prijatelja, nije skrasio kao korektor u humorističkom listu Vetrenjača.
Akim Đilas u svojoj knjizi pripoveda kroz kakva je sve događanja i političke šikane prolazio. Ali, ništa ne bi bilo pogrešnije nego pomisliti da su Beleške jednog korektora nastale iz ogorčenja ili samo zato što nije hteo da se odrekne starijeg brata. Ovo je pre svega knjiga umnog i odgovornog promišljanja sopstvenog života, odnosno uzroka koji su i doveli do svega toga. Budući da je i sam bio nemiran i intelektualno radoznao duh, Akim Đilas je još u mladosti, iako uvereni komunista, postavljao pre svega sebi razna pitanja u nastojanju da dođe do odgovora na sopstvene sumnje koje su se rađale što se tiče zvanične politike KPJ, odnosno SKJ. Jer, kako kaže Akim u svojoj knjizi, čovek jedino tako "dolazi do samoga sebe" kad "samome sebi ume da nađe odgovor". Bila je to, kako kaže Đilas, "pobuna protiv sopstvene svesti", ali i protiv jedne "velike iluzije".
Knjiga Beleške jednog korektora obraća se svima - onima iz današnje starije generacije koji su se u sopstvenoj mladosti, sa manje ili više uspeha, nosili sa sličnim dilemama, ali i današnjim mladim ljudima da saznaju šta su sve doživljavali i intimno proživljavali njihovi vršnjaci u onom vremenu.

  D. I.
 
Kultura
Pogled na komunizam iznutra
Republika
Copyright © 1996-2005 Republika